CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

cuit2 my sponsor

Followers

q




Tuesday, November 9, 2010

KURUSSS??? tak nak lah!!!

aiyoookkk... takotnye... tp style gak hahaha.. mcm zombi kebun nenas pulak dah.. hehe
Madrid - Selama ini peragawati selalunya dikaitkan dengan tubuh langsing hingga yang kurus keding. Namun kini, model-model bertubuh ceking dilarang berlenggak-lenggok di atas catwalk. Larangan ini berlaku di sebuah acara peragaan busana kelas atas di Madrid, Sepanyol. Ini merupakan larangan pertama di dunia. Pihak penganjur menolak keras para peragawati yang terlalu kurus ikut serta dalam acara itu. Langkah ini diambil setelah adanya protes dari masyarakat kerana kaum wanita dan gadis-gadis berusaha meniru tubuh ceking para model sampai-sampai mengalami gangguan pola makan. Menurut penyelenggara, dengan larangan ini mereka ingin mencipta imej cantik dan sihat, bukannya penampilan yang kurus seperti tidak makan. Kerajaan serantau Madrid yang menaja show tersebut telah menetapkan larangan ini. Ditegaskan bahawa industri fesyen bertanggung jawab untuk mencipta imej tubuh yang sihat. "Fesyen adalah cermin dan banyak remaja meniru apa yang mereka lihat di atas catwalk,". Dalam show itu, digunakan indeks BMI berdasarkan pada berat dan tinggi tubuh untuk mengukur para model. Sesuai Peraturan baru ini, sebanyak 30 peratus model perempuan yang dalam event terdahulu masih dibolehkan tampil, kini dilarang ikut serta. Namun keputusan ini menimbulkan kecaman dari sejumlah agensi modeling. Menurut Cathy Gould dari agensi Elite, New York, AS, industri fesyen telah dikambinghitamkan atas penyakit-penyakit gangguan pola makan, seperti anorexia dan bulimia. "Saya pikir ini keterlaluan. Saya faham bahawa mereka ingin menekankan perempuan yang cantik dan sihat, namun bagaimana dengan diskriminasi terhadap model dan kebebasan perancang," cetus Gould. Sesuai ketentuan Madrid, para model harus mempunyai rating BMI sekitar 18. Ini bermakna, model tersohor Sepanyol, Esther Canadas, bahkan supermodel Kate Moss misalnya, dilarang tampil dalam acara itu.. keh3
tanak r smpai obesiti beb.. manyak penyakit ooo...
 p/s; hahak amik info laen macam jew ni.. perasan macam model r pulak.. nk gumuk cikit jew bulehh!! tanak r smpai gumuk cm peti sejuk or mesin basuh nt tewos tade sape nak dekat keh3... 
kalau gumuk sangat nt tak pasal2 masuk paper lak... kurung diri tak nak keluar.
 



Best regards,

2 ulasan:

AiMaN said...

lawan entry atok ke?hehehe

Peni Anani said...

hahaha... tak lah...mane leh lawan atok.. cucu mene hormat atoknye.. hehehe